$var(pageTitle)$

1. What is HTML and write the basic structure of html template?

Ans: Hypertext Markup Language or HTML is a markup language which is used to create website templates or WebPages to present the content on the World Wide Web. HTML pages are saved by adding .html or .html in web page name.


2. What are Tags?

Ans: HTML tags are composed of three things: an opening tag, content and ending tag. Some tags are unclosed tags. HTML documents contain two things: o content o tags When a web browser reads an HTML document, the browser reads it from top to bottom and left to right. HTML tags are used to create HTML documents and render their properties. Each HTML tags have different properties. syntax: content


3. Do all the html tags have an end tag?

Ans: NO!


4. What are the tags in html which do not have an end tag?

Ans: the tags like < img >, < br > do not have end tags


5. How many types of heading tags are available in html?

Ans: The HTML contains six types of headings which are defined with the

to

tags. Each type of heading tag displays different text size from another. So,

is the largest heading tag and

is the smallest one. For example: < h1 >Heading no. 1< /h1 > < h2 >Heading no. 2< /h2 > < h3 >Heading no. 3< /h3 > < h4 >Heading no. 4< /h4 > < h5 >Heading no. 5< /h5 > < h6 >Heading no. 6< /h6 >


6. What is anchor tag and how can you open an URL into a new tab hen clicked?

Ans: Anchor tag in HTML is used for linking between two sections or two different web pages or website templates. To open an url into a new tab in the browser upon a click, we need to add target attribute equal to _blank. < a href=”#” target=”_blank” > < /a>


7. Define attributes in a html tag?

Ans: The HTML tag contains a field inside their tag which is called attributes of that tag.


8. How can we comment in html?

Ans: Comments are used by developers to keep a track of the code functionality and also help the other developers in understanding the code functionalities easily. The commented out lines will not be shown in the browser. To comment a line, the line should start by this . Comments can be of one line or of multiple lines.


9. Explain list elements in html.

Ans: The list elements in HTML are: • Ordered List (< ol >) – An Ordered List or ol tag are the list which will list the items in an ordered way, i.e. numbered or alphabetically. • Unordered List (< ul >) – An Unordered List or ul tag is the list which will list the items in an unordered way, i.e. in bulleted format or in any other format. • Definition List (< dl >) – A definition List or dl tag arranges the items in the way in which they are arranged in a dictionary.


10. Define forms in html.

Ans: Forms in html are required when we want to collect the user information whenever a user fills any form or provides any details and when we want to save it into our database.


11. What is formatting in HTML?

Ans: The HTML formatting is a process of format the text for a better look and feel. It uses different tags to make text bold, italicized, underlined.


12. How to create a hyperlink in html?

Ans: The HTML provides an anchor tag to create a hyperlink that links one page to another page. These tags can appear in any of the following ways: o Unvisited link - It is displayed, underlined and blue. o Visited link - It is displayed, underlined and purple. o Active link - It is displayed, underlined and red.


13. Which html tag is used for displaying the data in tabular format?

Ans: The HTML table tag is used to display data in tabular form (row * column). It also manages the layout of the page, e.g., header section, navigation bar, body content, footer section.


14. How to create a nested webpage in html?

Ans: The HTML iframe tag is used to display a nested webpage. In other words, it represents a webpage within a webpage. The HTML < iframe > tag defines an inline frame.


15. Does a hyperlink is only applied to text?

Ans: No, you can use hyperlinks on text and images both. The HTML anchor tag defines a hyperlink that links one page to another page. The "href" attribute is the most important attribute of the HTML anchor tag.


16. What is a marquee?

Ans: Marquee is used to put the scrolling text on a web page. It scrolls the image or text up, down, left or right automatically. You should put the text which you want to scroll within the < marquee >......< /marquee > tag


17. How to make a picture as a background of a web page?

Ans: To make a picture a background image on a web page, you should put the following tag code after the tag.


18. Why is a URL encoded in HTML?

Ans: An URL is encoded to convert non-ASCII characters into a format that can be used over the Internet because a URL is sent over the Internet by using the ASCII character-set only. If a URL contains characters outside the ASCII set, the URL has to be converted. The non-ASCII characters are replaced with a "%" followed by hexadecimal digits.


19. What are the entities in HTML?

Ans: The HTML character entities are used as a replacement for reserved characters in HTML. You can also replace characters that are not present on your keyboard by entities. These characters are replaced because some characters are reserved in HTML.


20. What is the use of span tag? Give example.

Ans: The span tag is used for following things: o For adding color on text o For adding background on text o Highlight any color text


21. What is SVG in HTML?

Ans: HTML SVG is used to describe the two-dimensional vector and vector/raster graphics. SVG images and their behaviors are defined in XML text files. So as XML files, you can create and edit an SVG image with the text editor. It is mostly used for vector type diagrams like pie charts, 2-Dimensional graphs in an X, Y coordinate system.


22. What is canvas element in HTML5?

Ans: The < canvas > element is a container that is used to draw graphics on the web page using scripting language like JavaScript. It allows for dynamic and scriptable rendering of 2D shapes and bitmap images. There are several methods in canvas to draw paths, boxes, circles, text and add images.


23. Is audio tag is supported in HTML5?

Ans: Yes. It is used to add sound or music files on the web page. There are three supported file formats for HTML 5 audio tag. 1. mp3 2. WAV 3. Ogg


24. Which type of video formats are supported in HTML5?

Ans: HTML 5 supports three types of video format: o mp4 o WebM o Ogg


25. Is there any need to change the web browsers to support HTML5?

Ans: No. Almost all browsers (updated versions) support HTML 5. For example Chrome, Firefox, Opera, Safari, IE.


26. What is the difference between progress and meter?

Ans: The progress tag is used to represent the progress of the task only while the meter tag is used to measure data within a given range


27. What is button tag?

Ans: The button tag is used in HTML 5. It is used to create a clickable button within the HTML form on the web page. It is generally used to create a "submit" or "reset" button. p>